14.3.13

תחרות תכנון פתוחה למרכז יום טיפולי בבאר-שבע - דוד סבאג, אלי וסרמן




 חאן טיפולי




קונספט
תכנון המרכז הטיפולי למבוגרים מוגבלים מתבסס על טיפולוגיות מרחביות המחברות בן הניגודים העזים בנגב. צחיחות מול נווה מדבר, מרחב אין סופי מול חיתוך טופוגרפי עז וכו'.
החאן שימש בעברו כמקום למנוחה והגנה מפני הדרכים הקשות במדבר, אין השממה והצורך בהצטיידות צידה וכוחות וכן, מקום המגן על האורח והסחורה שלו בדרכו לסחר עם קהילות ועמים.
החיבור בין המרכז הטיפולי כמקום חניה הן למשתמשים וגם למשפחות לבין טיפולוגית החאן המתפרק בהשפעת הטופוגרפיה ושלבי העבודה. מחבר אותנו למאפייני באר שבע הכול כך מזוהים עמה ושכך מגיעים המטופלים למקום מוכר ובעל אוריינטציה מרחבית ברורה.
חצר פנימית כללית משמשת כחצר חוויתית המחברת בן חלקי המרכז מבחוץ וכן קיים קשר פנימי ישיר בן אגפיו המתוכננים.


ההתפתחות המבנה בשלבים כמצוין בתכנית מתחבר בשלושה מפרקים לחאן טיפולי המייצר נקודות קשר ומבט מתוך המרכז לסביבתו ולהיפך. יצירת נקודות מבט משותפות הם המרכיב העיקרי לקשר וחיבור המרכז לסביבתו. פתיחות אל הסביבה תוך שמירה על פרטיות המטופלים בזמן פעילותם.


תכנון
הכניסה המרכזית מתוכננת מרחוב בנגלה אשר משמש נתיב תחבורה עיקרי להורדת המטפלים במרחב חניה פנימי דרך מעגל תנועה המאפשר הורדה מסודרת וללא הפרעה של המטופלים. כמו כן, הבאים במוניות ורכבים פרטיים נכנסים לחנית סגל ושרות ללא הפרעה בהורדת המטופל.
מפלס הכניסה עם מפלס תחתון מהווים שלב א' בפרויקט ומכילים את כול הפונקציות הדרושות. התכנון לוקח בחשבון בניית שלבים ב' ו- ג' ללא הפרעה בפעילות המרכז ע"י בנייה ממפלס מפריד תחתון וכך יש נתק מוחלט בין פעילות המרכז לבנייה בשלבים.
החצר המרכזית מחברת בין כל המפלסים והכניסות של המבנה ומהווה מרכז פעילות רב תכליתי ומגוון. הבריכה הטיפולית פונה לגן פרטי/ציבורי האפשר התכנסות רב משתתפים וחיבור לפעילות משותפת עם הקהילה ומהווה מראה נעימה לבאי ועוברי אורך.


פרוגראמה
הרצון לייצר מבנה אשר אינו זר לסביבתו ומחבר בין המרכיבים השונים של הסביבה שבעיקרה מכילה מבני ציבור רבים ובעלי אופי משתנה. מאפשר לייצר מבנה בעל שלושה מפרקים עיקריים המתחברים למכלול של מרכז טיפולי ייחודי. מתקיים דיאלוג חוויתי בין פעילות הפנים לסביבתו ומרכיביו הטיפולוגים וכן חומרי הגמר (טיח בצבעי אדמה, אבן בקיר המעוגל, עץ והצללה בכול המתחם) מלווים את המטופל ואת באי המרכז במעבר רך ומזמין. המפלסים מחוברים ע"י רמפות חוץ ופנים בעלי שיפוע נוח של 7.5% לכול היותר. הנגישות מתקיימת גם בין חללי האם בחוץ ובפנים ע"י חיבור בין חצרות הכיתות לכלל המתחם ברמפות ומדרגות וכן, ע"י יצירת מסדרון משותף המשקיף ומלווה את החצר המרכזית, כאשר כול מטופל בכול נקודה מתמצא במרחב המרכז הטיפולי, ויכול בכול שלב של תכנית היום לעבור ולזהות את המקום שעליו ללכת או לשהות בהתאם לתכנית הברורה.
הגן שבצד הדרום מזרחי של המגרש מאפשר מרחב פעילות חופשי ומגוון לפי הצורך ומאפשר גישה ישירה לחצר החאן המרכזית ע"י שבירת המפרק הדרומי והפנייתו לצד דרום כמגן וכמזמין ויחד עם זאת, מגדיר את סביבתו של המטופל ומאפשר מעבר הדרגתי בין החצר המוגנת לגן הפתוח לסביבה ואשר מכיל את הבריכה הטיפולית שמחולקת לבריכת חורף וקיץ.
----------------------------------------

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

>>

Related Posts with Thumbnails