11.11.12

יד לבנים - רמת ישי | שרון גורן וחנן פרץ



הפרויקט שלנו צומח מתוך הסביבה בה הוא ממוקם; שואב את כוחו מהמושבה הותיקה מצד אחד ומההתחדשות הבלתי פוסקת מצד שני, מהחיים היום-יומיים הנמשכים מחד מהנצחת הנופלים שחיינו שזורים בחייהם ומותם מאידך. מיקום הפרוייקט בסמוך לכניסה הראשית לישוב נותן הזדמנות אמיתית לייצר אלמנט חזותי אדריכלי שיביא לכך כי הכניסה ליישוב תסמל ותחזק את רוח היישוב. רמת ישי מייצרת ברחובותיה קנה מידה נעים, אישי ואינטימי, לכן בחרנו לייצר מקום חדש ומרכזי עם אמירה ייחודית משלו, תוך שימוש בארכיטקטורה חדשנית אך לשמור במקביל על קנה מידה אנושי וצניעות.  כחלק מתפישה חברתית המתחם כולו נגיש לבעלי מוגבלויות.



 




מתוך תפיסה אקולוגית ורצון לשמור על הריאה הירוקה הקיימת היום, ותוך כדי שימוש בהבדלי הטופוגרפיה בין צידו המזרחי למערבי של המגרש בחרנו להגביה את הקרקע לכיוון צפון-מזרח ולייצר מבנה המתקיים בפער שנוצר בין הקרקע התחתונה-חדשה לפארק. בדרך זו אנחנו מנצלים את הקרקע בצורה מיטבית, שומרים על מלוא שטחו של הפארק הקיים היום, מוסיפים תחתיו את חללי המבנה ומייצרים ביניהם יחסי הגומלין של אור וחלל.


גלרית הנצחה לזכר הנופלים ולתערוכות מתחלפות ממוקמת משמאל למבואת הכניסה, בסופה ישנו חיבור למקלט הקיים המשמש כחלל שירות, מטבח, שרותים, מחסן ומשרד.
כיתות הלימוד בתוך המבנה הינן רב-תכליתיות ומאפשרות לקיים בתוכן מבחר מגוון של פעילויות. את הכתות מפרידות  מחיצות ניידות המאפשרות התאמת שטח הכתה/ כתות למספר המשתנה של המשתתפים.
 






הפארק החדש מאופיין בשלושה מוקדים: הראשון- האנדרטה. אנו מעבירים אותה ממקומה הנוכחי לקצה הדרום מזרחי של המגרש, הנקודה הנמוכה ביותר שאליה מתנקז הכל וממנה הכל מתחיל. על אותו שביל, בקצה הדרום-מערבי, השארנו רחבה גדולה שהיא המוקד השני- רחבת הטקסים. את שני המוקדים האלו מחברים ספסלי ישיבה בנויים הפונים לכיוון הרחבה אך מצביעים לכיוון האנדרטה. אזור זה נועד לשמש בשגרה את תושבי העיר ולהוות מוקד  לפעילויות שונות של בני נוער, כיתות חוץ, הופעות וטקסים לימי זכרון וכו'. המוקד השלישי היא נקודת שיא הגובה המהווה תצפית לכיוון הכניסה לישוב ומהווה מוקד למבטי המתבוננים על המבנה מכיוון מעגל התנועה. בנקודה זו נגמר גם קיר הספרים שמתחיל באנדרטה וחוצה את הספריה. קיר הספרים נעוץ בין הפעילות המתרחשת משני צדיו- מצד אחדהוא משמש כקיר ספרים לכל אורכו, תוך שהוא מאפשר כניסת אור יום טבעי לתוך חלל הספריה ומצד שני הוא משמש כספסל חיצוני באזור הפארק תוך שהוא משתמש בתאורה המלאכותית של הספריה בשעות החשכה.
פינת פעילות נוספת- בקצה קיר הספרים, מול הכיכר, ממוקמת פינת ישיבה עם ספות וכסאות לצורך פעילויות נוספות, למשל הצגה או הקראת סיפור לילדים.
בניה ירוקה- מלבד חזית אחת מבנה הספריה כולו חפור בקרקע ועקב כך נהנה מגג ירוק ובידוד מקסימלי. 
בחזית המזרחית ישנן רפרפות עץ המשמשות להצללה בשעות היום הראשונות. החל מהשעה 11 לערך המבנה מואר כולו מאור עקיף-חוזר בלבד.   
חתך הקרקע החדש מנצל את האדמה שנחפרה לבניית הספריה להגבהת הפארק בהתאם, ובכך מונע כמויות גדולות של פסולת בניין בחפירות והבאת חול וסלעים להגבהת הפארק. לכיתות חצר אנגלית המאפשרת כניסת אור ואויר טבעיים לכיתות.
בכך "טביעת הרגל הסביבתית" של המבנה היא מינימאלית והוא ייהנה מחסכון משמעותי בצריכת החשמל בעתיד.
חומרי הגלם בפרוייקט שבחרנו הינם טבעיים, פשוטים ומשתלבים בסביבתם- בטון גלוי ומוחלק, זכוכית, ועץ.
 

תגובה 1:

>>

Related Posts with Thumbnails