16.11.12

בית יד לבנים, רמת ישי, 2012 - אדר' אסתי אילגייב ואדר' מיכאל פלד

מבט מרחוב הארז לכיוון הפרויקט

המבנה כחלק מסביבתו - הפרויקט מהווה שער כניסה ליישוב, ותהיה לו השפעה רבה על הרושם הראשון שרמת ישי יוצרת על המגיעים אליה, ואף מבקרים מזדמנים החולפים ביישוב. על כן, ההצעה שלנו מנסה להגשים את ייעודו המרכזי של המבנה כבית יד לבנים, מקום התכנסות וזיכרון, ובאותה העת לתת ערך מוסף למקום על ידי שימור והנצחה של ההיסטוריה והמורשת המקומית.
תפיסת המבנה ושטחי החוץ שלו כמכלול הרמוני אחד - המבנה מגלם בתוכו ערכים של צניעות, פשטות והתאמה לרוח המקום. הוא אינו בולט וחורג בנוף המקומי ומאפשר מגוון מבטים עליו, מתחתיו ודרכו. כמו כן, הוא מאופיין בפתיחות ועושר צורני פנימי הנחבאים במבט הראשוני ומתגלים באופן הדרגתי תוך כדי החשיפה למרחב הזיכרון וההנצחה.
פירוק מסת המבנה לפונקציות משנה מאפשר ליצור חללי חוץ נעימים למנוחה, שהייה, התכנסות ופעילות חברתית. הפירוק מדגיש את הפתיחות והזמינות של המבנה לציבור הרחב, נותן במה למפגשים אה-פורמליים ומחזק את תחושת  הקהילתיות והאינטימיות המאפיינים את רמת ישי.



 השתקפות הייעוד המרכזי של המבנה בעיצובו - הייעוד המרכזי של המבנה, התכנסות וזיכרון, באים לידי ביטוי באופן סמלי בעיצוב המבנה ושטחי החוץ שמסביבו:                              
               
מרחב הזיכרון הקולקטיבי - מרחב ציבורי פתוח המשכי למפלס רחוב הארז. שטח זה ישמש כמקום התכנסות עירוני ויאפשר קיום של פעילויות פנאי שונות כגון: מפגש, טיול, שהייה, מנוחה, פעילויות חברתיות וכו'. המוטיב המרכזי בתכנון המקום יהיה מסלול טיול המשכי שיציין את השנים החשובות בהיסטוריה של רמת ישי.
מרחב הזיכרון האישי - גן ירוק המתחיל במפלס רחוב האלון, וחודר פנימה אל לב הפרויקט. רחבת הזיכרון שוכנת בלב הגן ומרכזת סביבה את הפונקציות העיקריות של בית יד לבנים. הרחבה פתוחה לשמיים, נצפית מכל הכיוונים ומאפשרת חיבור למפלס העליון (רח' הארז). היא נתפסת כחלק בלתי נפרד ממעטפת המבנה וממרחב הזיכרון הקולקטיבי, אך באותה העת, היא מנותקת ממנו, שוכנת במפלס התחתון של הפרויקט ומהווה עוגן רעיוני במרחב הזיכרון האישי.

שימור - רעיון השימור בא לידי ביטוי במספר רבדים בפרויקט: שימור המורשת המקומית במרחב הזיכרון הקולקטיבי, שימור השטח הפתוח כחלק אינטגראלי מהפרויקט, שימור המקלט הקיים והסבתו לחלל פעילות ושימור חלק מהעצים הקיימים בשטח.

חומריות - המעטפת החיצונית לבנה, עשויה בטון, ויש בה פתחים היוצרים סקרנות בעיני המבקר ומאפשרים כניסה למתחם יד לבנים והצצה לפונקציות המבנה. המעטפת מכילה בתוכה מחיצות הזזה פנימיות המחלקות את מרחב יד לבנים לפונקציות משנה. המחיצות הן דינמיות, עשויות זכוכית ותריסי עץ בהזזה הנותנים הצללה למבנה. אופן פריסת תריסי העץ, לעיתים בצורה אופקית ולעיתים בצורה אנכית, מזכיר נול אריגה המייצג את מפעל הטקסטיל ההיסטורי שהיה קיים ביישוב. כמו כן, תריסי עץ קבועים מחפים גם את דפנות המקלט הקיים ובכך מאחדים אותו לתוך הפרויקט החדש.



גמישות - המעטפת החיצונית היא סטאטית וקבועה ומגדירה את גבולות המתחם, לעומתה החלוקה הפנימית היא דינמית ומאפשרת גמישות רבה בשימוש המבנה ובשלבי הבנייה. למשל, בטקסים ואירועים מיוחדים, ניתן יהיה לפתוח את כל החללים לכיוון הרחבה המרכזית.

תכנון בר קיימא - חזיתות המבנה פונות לכיווני דרום מזרח ודרום מערב, כך שחללי הפרויקט חשופים לשמש ברוב שעות היום. מעטפת המבנה מאפשרת מגוון חללי חוץ מוצללים ונעימים לשהייה ברוב שעות היום. הפתחים והחצרות הפנימיות מחדירים אור טבעי ואוורור לתוך המתחם. כמו כן, תריסי עץ דינמיים נותנים הצללה לפונצקיות המבנה בהתאם לצורך ולכיוון השמש.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

>>

Related Posts with Thumbnails